Pobježe pol

Magnetski pol koji se nalazi na sjeveru (u daljem tekstu sjeverni) ne da se miče nego juri u Sibir. Možda će neki na zapadu reći da je to dio ruske zavjere, samo ne znaju čime ga je Putin platio. Uglavnom, od 2015.g. sjeverni pol ide brzinom od preko 48 km godišnje, a premještanje od 1990. je brže nego u 400 prijašnjih godina.

Kretanje magnetskog pola (crni kružić – geografski sjeverni pol, plavi kružići – položaji magnetskog pola u različitim godinama)

Sjeverni magnetski pol je od ustanovljavanja lokacije 1831.g. prevalio put od 2 250 km, što je preko deset posto duljine meridijana. U protekla tri miliona godina Zemljini magnetski polovi su 78 puta promijenili polaritet (sjeverni je postao južni i obratno). Nitko ne zna zašto i kad slijedi novi obrat polova. Mi ćemo prilagoditi GPS uređaje, ali hoće li ptice selice koje u kljunu imaju magnetit, odn. male magnete, znati ujesen gdje je jug? Čovječanstvo još nema iskustva s obratom magnetskih polova, jer je posljednji bio prije 780 000 godina.

dva jata ptica koje lete u suprotnim smjerovima

Promjenama magnetskog polja i mogućim obratom polariteta moguće su i razne druge promjene. U postu (ovdje) sam pokazao kako globalna razina mora ovisi o  položaju i intenzitetu magnetskog Zemljinog polja, odn. posredno o odnosu magnetskog polja i intenziteta zračenja Sunca. Jedna od teorija je i da, prije obrata, Zemljino magnetsko polje oslabi. Kakve posljedice za klimu to može imati možemo samo nagađati.  

U međuvremenu na drugom kraju svijeta, na Antarktici je iskopana duboka rupa kroz koju je puštena mala ronilica sa senzorima. Ronila je ispod Thwaites glečera i ustanovilo se da je temperatura uz led viša nego što su stručnjaci pretpostavljali. Još jedan razlog za paniku. I na Grenlandu „znanstvenici“ paničare zbog slične pojave. I opet daju prognoze o dizanju razine mora do 2050. i 2100.godine. I sad ono što mi nikada neće biti jasno i zašto sam „znanstvenici“ (klimatski) stavio pod navodnike. Znamo kako El Nino bitno utječe na vrijeme i klimu i znamo da ga ne znamo prognozirati. Znamo da Sunčevo zračenje utječe na klimu, što izravno što preko sunčevih pjega, ali ne znamo točni mehanizam. Znamo da je Zemljin dinamo (magnetsko polje) promjenjiv zbog različitih „oluja“ u Zemljinoj jezgri, ali ne znamo zašto se magnetsko polje mijenja, kakav utjecaj to ima na sve drugo i kakvi su sve međuodnosi. Svašta mi znamo, ali za sve što se događa okrivljujemo one jadne dvije molekule CO2 (ovdje). Apsolutno ništa u Svemiru i na Zemlji nikada ne miruje i nije stalno, ali to je prekomplicirana mentalna slika koju ne možemo shvatiti niti predočiti fizikalnim zakonima i jednadžbama. I šta onda radimo; pojednostavimo sve i pravimo se da je to ono pravo. „Znanstvenici“ se ponašaju prema Zemlji i Suncu kao žene koje se mažu tonama krema i muškarci koji boje kosu u crno ne bi li izgledali jednako kao prije dvadeset godina. Tako nekako su „znanstvenici“ zamrznuli sliku Zemlje jer inače ne bi ništa mogli predvidjeti. Jedini problem je što je ta slika potpuno mutna pa se ne razaznaje da li je fotografija selfi ili krdo slonova.

izvori:

https://www.sciencealert.com/navigation-systems-finally-caught-up-with-the-mysteriously-north-pole-shift

https://www.sciencealert.com/earth-s-magnetic-poles-could-flip-more-frequently-than-we-previously-thought

https://www.jutarnji.hr/life/znanost/zastrasujuce-otkrice-na-grenlandu-sad-smo-shvatili-sto-se-zapravo-dogada-ispod-ledenjaka-nioghalvfjerdsfjordena-ovo-je-opasnost-za-cijeli-planet/9935215/

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/znanstvenici-u-soku-probusili-smo-rupu-na-gleceru-sudnjeg-dana-i-otkrili-da-se-ispod-njega-dogada-nesto-zbog-cega-bi-neke-drzave-mogle-nestati/9931213/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.