Japan

Prije nekoliko dana Japan je iskusio snježnu oluju koja je mjestimično proizvela rekordne visine snijega u jednom danu od preko metra snijega. Sve je to od globalnog zatopljenja, zar ne? Strašno kako se to naglo događa? Podaci kažu malo drugačije. Pogledajmo kako izgledaju srednje zimske temperature (prosinac, siječanj i veljača ili decembar, januar i februar; kako tko voli) za Tokio od 1984. do prošle zime.

Kao što je i uobičajeno, ima toplijih i hladnijih zima. Ono zanimljivo je lagani trend hlađenja prikazan crtkanom linijom koja postupno ima sve niže vrijednosti. Nisu to velike razlike, ali pokazuju da su posljednjih 37 godina zime u Tokiju sve hladnije. Pitanje broj jedan: ako naša civilizacija emitira plinove koji griju cijeli planet kako to da na velikim područjima padaju zimski rekordi? Pitanje broj dva: što pomaže ljudima koji se smrzavaju znanje da se radi o „globalnom zatopljenju“?

Vratimo se Japanu i pogledajmo kako izgledaju jesenske (rujan, listopad i studeni, odn. septembar, oktobar i novembar) temperature na otoku Hachijojima koji se nalazi manje od 300 kilometara južno od Tokija.

Razdoblje je nešto manje od 50 godina, sasvim dovoljno (kao i ono prvo) za određivanje klimatološkog trenda. I ovdje je trend prema nižim temperaturama. Sad već imamo pola godine u kojima se temperature u proteklih 40 do 50 godina spuštaju, a ne dižu.

Kako bi popravila podatke japanske meteorološke službe NASA ih je „homogenizirala“. Šta Japanci znaju kako se mjeri temperatura.

Iako je razdoblje nešto kraće, a dijagram malo složeniji, namjere su ipak vrlo vidljive. Pogledajmo ravne crte (linearne trendove) zelene i crvene boje. Zeleno je linija koja proističe iz originalnih podataka japanske službe, a crveno je ona koju je „prilagođavanjem“ i „homogeniziranjem“ dobila NASA. I dok zelena u vremenu polako ide prema nižim vrijednostima, crvena prikazuje obratno. Drugim riječima, zahlađenje koje su mjerili Japanci pretvara se u zatopljenje koje su proizveli Amerikanci.

izvor:

https://notrickszone.com/

2 misli o “Japan

  1. Radi se o tome da se umjesto stvarnih mjerenih podataka računalno ubacuju vrijednosti koje više odgovaraju općoj i željenoj situaciji. U tekstu https://klimaienergija.blog/2021/03/13/podesavanje-temperature/ je prikazan razvoj umetanja računalno generiranih podataka umjesto stvarnih, tako da proizlazi da je 40% podataka iz kompjutera, a ne mjerenih. Kad tako promijenite podatke u velikoj zemlji poput SAD-a, onda logično morate proširiti područje tako da i podaci drugih područja budu u skladu s tim. Ako nemate strpljenja pročitati cijeli članak, pri kraju je sažetak iz kojeg bi trebalo biti jasno o čemu se u stvari radi. Ako ne, bit će mi drago pokušati nastaviti objašnjenja.
   Srdačno,
   Duško

   Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.