Polarni trendovi

„Globalno zagrijavanje“ (kažu – posljedica našeg postojanja) je pojam koji polako ali sigurno odlazi u povijest i koji je zamijenjen „klimatskim promjenama“, za koje smo ponovno mi krivi, bi se uskoro mogao promijeniti u „globalno zahlađenje“.

Naime, izgleda da je trend obje polarne regije (Arktik i Antarktika) zahlađenje. Al Gore je prilikom dodjele Nobelove nagrade 2007. godine najavio da bi Arktik mogao ljeti biti potpuno bez leda za sedam godina (2014.). Bez obzira na najave, led je i dalje vrlo stabilan, a njegov trend posljednjih deset godina je pozitivan.

Ljetna minimalna površina arktičkog leda, lijevo km2, dolje godine

Satelitska mjerenja površine pod ledom pokazuju da se površina ljeti posljednjih godina kretala od 4 do 5 milijuna kvadratnih kilometara.

U drugoj polarnoj regiji nema nikakvih novosti. Antarktika se posljednjih 40 godina hladi, a ledeni pokrov povećava. Istočni dio koji obuhvaća dvije trećine Južnog pola se ohladio za skoro 3 oC, a zapadni za 1.6 oC.  Ove godine je srednja temperatura za razdoblje od travnja do rujna iznosila -61,1 oC, što je za pola stupnja hladnije od dosad najhladnije 1976. godine.

Nisam siguran kako će klimatski modelari objasniti ove činjenice, ali ne sumnjam da će ljudska civilizacija opet biti kriva. Riječima iz davne školske lektire: „Kriva je što je živa.“

Možda će objašnjenje biti: da, ovdje dolje se Zemlja hladi, ali na 10 kilometara visine je puno toplije nego prije industrijske revolucije. Kako mi ipak živimo na površini planeta, možda je korisnije početi graditi zemunice – ljeti hladno, zimi toplo i sve je riješeno, osim lijepog pogleda.

Problem s CO2 – zagrijavanje teorijom je njena potpuna jednosmjernost. Prema njoj, sve dok se razina CO2 u atmosferi povećava, a i stotinjak godina kasnije, postoji samo zagrijavanje. Sve što se dogodi izvan ovog scenarija u potpunosti ruši same temelje teorije, a zatim i svjetsku poreznu piramidu.

izvori:

Reality Jolt: Arctic September Minimum Sea Ice Extent Trend RISING Over Past 10 Years – Norwegian Data

South Pole Sees Record Cold Winter, Smashing 1976 Record …WaPo Admits “Chill Was Exceptional”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.