još malo o ugljenu i struji

Još se nije osušila boja s mog prethodnog članka o tome kako Njemačka ne može bez ugljena, a već se Kina dobro zaljuljala. Naime, Kina je, zbog optužbi na račun porijekla virusa, zabranila sama sebi uvoz ugljena iz Australije. Post-covid gospodarstvo se oporavlja bolje nego što se mislilo, tvornice rade i više nego prije pandemije, a energenti sve skuplji. I gle čuda, nitko više ni riječ ne govori o solarnim panelima i vjetroturbinama. Svi su zabrinuti zbog ugljena, plina i nafte (osim onih koji imaju dovoljno nuklearki). Tako je u Kini došlo do serije prekida opskrbe strujom, što je pogodilo i kućanstva i industriju. U Velikoj Britaniji nema benzina na benzinskim pumpama.

Kineski i britanski političari imaju neuvjerljive izgovore. Jedan od kineskih je da su zaustavili proizvodnju struje zbog klimatskih ciljeva. Prije će biti da ne mogu isporučiti struju jer su fosilna goriva značajno poskupjela. U Kini država određuje cijene struje, a poskupljenje bi lošije djelovalo na popularnost politike od povremenih zastoja u isporuci. Budući da Kina ne proizvodi robu samo za sebe, nego praktički za cijeli svijet, jasno je da su im energetske potrebe ogromne.

Britanci imaju još gori izgovor. Kao, goriva ima dovoljno, ali nema vozača cisterni. Ne mogu vjerovati da su svi na bolovanju ili otišli k nama u gastarbajtere. Možda to ipak ima više veze s požarom na postrojenju koje vodi francusku struju iz nuklearki do britanskih potrošača. Ako nema te struje, treba povećati proizvodnju onu uz pomoć nafte i plina. Bilo kako bilo, ovo je odličan uvod u sljedeći sastanak o klimi CO 26. koji se za mjesec dana treba održati u Glasgowu. Pretpostavljam da će spin majstori imati uvijek isti odgovor: Vidite da treba pojačati izgradnju vjetroturbina. Blago onima koji vjeruju da te ubojite i prljave igračke (vjetroturbine i solari) mogu nešto učiniti.

Da podsjetim primjerom dvaju Koreja. Ne radi se samo o razlici noćnog osjetljenja, nego o civilizacijskom nivou. Pokušajte jedan mali mentalni eksperiment. Zamislite da navečer krenete pješke mračnim gradom, bez ulične i kućne rasvjete. Meni to ne bi bilo super, pogotovo ako se u frižideru usmrde namirnice.

izvor:

https://www.aljazeera.com/news/2021/9/28/chinas-northeast-suffers-power-crunch

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.