Teror “struke” II

Umjesto uvoda. Pisao sam o tome kako Gates želi ohladiti planet stratosferskim ispuštanjem mrvljene krede kako bi smanjio sunčevo zračenje. Zasad to zvuči kao loša bajka, ali nikad se ne zna. Tu bi se u problemima mogli naći oni koji intenzivno postavljaju solarne elektrane. Taman je izgradiš i daš šest puta više novca nego za  termoelektranu na ugljen, kad ono netko zamrači nebo.

Uporna medijska propaganda nas tjera da prestanemo razmišljati svojom glavom i uživimo se u ulogu koju su nam mediji nametnuli, pa kad mediji govore o nezapamćenoj vrućini, većina ljudi to spremno potvrđuje i ne propituje vlastitu memoriju o istinitosti tvrdnje. Kad mediji kažu idiotariju da se klima svakodnevno mijenja opet se većina složi, iako bi se trebali sjećati barem dijela srednjoškolskog gradiva (klima se promatra u tridesetgodišnjim razdobljima, a ne od dana do dana). Na svu sreću, ljudska civilizacija je odavno naučila čitati, pisati i pohranjivati, pa eto primjera.

Ovaj grafikon NCAR-a objavio je američki Newsweek 28. travnja 1975. godine u članku pod naslovom „Svijet koji se hladi“. Lijepo se vidi da se temperatura spušta od četrdesetih godina prošlog stoljeća. Trideset godina sve hladnijeg vremena zabrinulo je znanstvenike koji su počeli najavljivati ledeno doba. Što su najavili u vezi s nadolazećim ledenim dobom? Više ekstremnog vremena, uragana, suše, poplave, manje hrane i migracije stanovništva. Podsjeća vas na neke nedavno izrečene tvrdnje? Bilo je to doba hladnog rata i ozonskih rupa, a i temperatura se postupno počela dizati pa ova dramatična najava nije dobila pravi zamah, jer je bilo i drugih tema za plašenje naroda. Desetljeća prije zahlađenja su nazvana razdobljem „posebno blagih“ klimatskih uvjeta, a danas se slične prilike nazivaju „ekstremnim“. Iako je temperatura bila slična nedavnoj, nije bilo panike od toplog vremena jer je mnogima bilo ugodnije nego u hladnijim uvjetima. U međuvremenu je prestao hladni rat, ozonske rupe su prestale biti novost, a glavna tema je postalo globalno zagrijavanje. Kako to pretvoriti u dramatičnu vijest? Jednostavno; promijeniš povijesne podatke i drama je tu.

Kad originalna mjerenja 1200 američkih meteoroloških stanica (plava linija) zamijeniš „ispravljenim“ (crvena linija) dobio si „dosad neviđeno“ zagrijavanje najnovijeg vremena. Pogledajmo na grafikonu kako su se kretale temperatura i količina CO2 u atmosferi.

Ne liči na prikaz na koji često možete naići na internetu. Prikaz je loše kvalitete jer je u Obaminoj eri nestao s NASA-ine stranice, pa je skeniran iz knjige. Opasno je kad se vidi da količina CO2 i temperatura nemaju neke veze jedno s drugim. Mogao bi netko posumnjati u vladajuću teoriju i „struku“ koja stoji iza nje.

I tako nas „struka“ uvjerava da se nižu sve rekordno tople, da ne kažem vruće godine, a ja sam se prošle godine samo par puta kupao u toplom moru koje te ne tjera da nakon deset minuta izađeš. U Japanu i Španjolskoj snježni kaos, SAD ga tek čeka, a mediji nas i dalje uvjeravaju da ono što vidimo nije istina. Od kad su računala postala dovoljno jaka i brza, sve se modelira, a stvarnosti ima u neznatnim količinama.

Razlika između srednje vrijednosti srednje temperature koju daju modeli (crvena linija) i satelitskih (plava) i radiosondažnih (zelena) podataka. Dolje godine, lijevo odstupanje od srednje temperature

Postoje mnogi razlozi za pogrešne rezultate modela, ali za ovaj post bih istaknuo samo nekoliko zanemarenih parametara: magnetsko polje Zemlje, naoblaka, Sunčevo zračenje, oceani i odgovor biljnog svijeta na povećanu koncentraciju CO2 u zraku. Svih pet su u modelima dani samo s osnovnim parametrima (ili uopće ne) i nepoznate ili zanemarive važnosti. Pokazat će se da bez boljeg reprezentiranja navedenih nepoznanica nijedan model neće uspješno prognozirati (kao što nije ni dosad) klimatsku budućnost. Zašto se onda njihovi rezultati promoviraju kao vječna istina? Možda je najbolje to rekao prerano umrli Michael Crichton u svojoj knjizi „Stanje (država) straha“ iz 2004. godine:

“Iako zamišljamo da živimo u različitim državama:  Francuskoj, Njemačkoj, Japanu, SAD-u – zapravo smo građani iste države – Države Straha.”

Svinjska gripa 2009. i najava ledenog doba 1970-tih godina bile su, na neki način, generalne probe za ono što imamo danas.

izvor:

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.