(Iz)vanredno stanje

U borbi s izmišljenim protivnikom ne biraju se sredstva, jer ga možeš izmisliti opakim koliko god ti mašta dozvoljava, a ljudi vjeruju.

Tako glavni tajnik UN-a poziva države da proglase izvanredno klimatsko stanje. Moglo bi se pomisliti, parola kao parola. Ali ipak, da pogledamo na Wikipediji što znače te dvije riječi. „Pri izvanrednom stanju vlada neke države ima ovlaštenje poduzimati različite mjere, koje inače ne bi smjela, zbog sigurnosti i zaštite svojih građana. Vlada može proglasiti izvanredno stanje u slučajevima prirodnih katastrofa, građanskih nemira, rata, pandemije i drugih biološko sigurnosnih razloga. Uvođenje izvanrednog stanja može biti i izgovor za ukidanje građanskih prava i sloboda koje garantiraju ustav i zakoni.“ Velika Britanija je 2019. godine postala prva država koja je takvo stanje i proglasila. Da vidimo barem djelić onoga što britanska vlada u tom smislu poduzima i najavljuje. Tako se predviđa od 2030. zabrana prodaje novih automobila na dizl i benzin. Prema Forbesu, stručnjaci kažu da je to potez u pravom smjeru, ali ni izdaleka dovoljan. Potrebno je, kažu, poticati ljude da idu javnim prevozom, pješke i biciklom. To u prijevodu znači da treba povećati porez na postojeće automobile, jer kako ćeš drugačije „potaknuti“ ljude. Budući da 0.1% Britanaca vozi električne automobile, jasno je da će se broj izletnika koji svojim automobilom idu negdje preko vikenda vremenom značajno smanjiti. I eto prvog ograničenja (normalno, samo za većinu, ne za one koji voze električne). Možda bi bilo dobro da Britanija uveze kubanske automehaničare, koji već desetljećima uspješno popravljaju predrevolucionarne američke aute (jer drugog izbora nemaju).

kubanski taksi

Britanski premijer najavio je i zabranu postavljanja plinskog grijanja u nove kuće od 2023. godine, s idejom da ga se do 2035. potpuno zabrani. Preko 80% Britanaca grije se na plin, pa će biti zanimljivo vidjeti kako će preći na električno grijanje, budući da je struja četiri puta skuplja od plina (i odakle im toliko struje). Ova mjera će dodatno sniziti životni standard prosječnog Britanca, jer već sad 10% njih nema dovoljno novca za plaćanje režija. Sve to omogućuje „izvanredno stanje“ klime. Nećemo vam ograničiti slobodu kretanja, ali ćemo se pobrinuti da budete dovoljno siromašni kako ništa od onog što ste mogli do sada nećete moći ubuduće. S druge strane posao s vjetroelektranama cvijeta. Slično Norveškoj, ako želite posjetiti Shetlandsko otočje zbog ljepote prirode, morat ćete požuriti. Upravo je odobrena izgradnja 150 vjetroturbina na tri lokacije. Budući da je u pripremi i podvodni strujni kabl između otočja i Škotskog kopna, koji se ne isplati raditi za ovih 150, jasno je da će se njihov broj povećavati. Preko 600 milijuna funti za kabl i još  toliko za vjetroturbine.

Shetland, Škotska

Bili smo obiteljski u Škotskoj prije dosta godina, pa srećom prilikom posjeta Stirlingu nismo morali gledati sljedeći prizor.

dvorac Stirling, Škotska

Bez obzira na sve, kad vjetar ljeti stane, a struja od vjetra padne s 30% na 4% doprinosa ukupnoj električnoj energiji, što mogu nego pripaliti termoelektrane na ugljen. Proizlazi da vjetroturbine najbolje rade za vrijeme lockdowna, kad uobičajeni život ozbiljno zastane. Koliko ozbiljno, vidi se iz podatka da je čak i UNICEF morao intevenirati u Britaniji podjelom tisuća obroka siromašnoj djeci. Ako nemaju što jesti iluzija je govoriti o grijanju na struju. Sad barem nerazvijeni imaju neku vrstu zadovoljštine, jer eto, nakon njih na red je došla i jedna civilizirana velesila.

Bez obzira na to britanska avijacija ozbiljno razmišlja o preinaci motora borbenih aviona na bio-gorivo. Nitko ne zna koliko će to stajati, ali se zna da jedan takav avion košta oko 150 milijuna dolara. Iako ih je zgodno gledati na raznim priredbama, njihova osnovna namjena je razaranje. Pretpostavljam da će njihove buduće žrtve biti oduševljene što ih uništavaju tako ekološki pogonjeni avioni. A možda jednom UN i zabrani bombardiranja avionima koji ne idu na bio-gorivo. Tko zna?

U međuvremenu V. Britanija intenzivno mijenja termoelektrane na ugljen pogonom na pelete. Budući da nisu ludi da ruše toliko svojih šuma, pripadaju grupi najvećih  svjetskih uvoznika peleta, tako da ih sad uvoze iz 16 zemalja.

Svejedno se u ovu bajku umiješao i ugljen. Nakon trideset godina odobrenje za izgradnju je dobio novi rudnik ugljena blizu Whitehavena u Engleskoj. Planirano je da radi sljedećih pedeset godina i snabdijeva europsko tržište ugljenom potrebnim za čeličane.

Pouka priče je jednostavna. Koliko god se trudili, vjetar i sunce ne mogu zamijeniti postojeća energetska rješenja, osim visokom cijenom unazaditi dosadašnja postignuća civilizacije. Budući da k nama većina toga dolazi sa zapada, možemo očekivati sve više mjera u istom smjeru. Zbog svega, ovaj poziv glavnog tajnika UN-a može se shvatiti kao poziv na uvođenje svjetske diktature i povratak na feudalni sustav. Koji put mi se stvarno čini da postoji neki vremenski paradoks pri kojem vrijeme ide unatrag. To je nešto što im ne bi trebalo dopustiti.

izvori:

https://en.wikipedia.org/wiki/State_of_emergency

https://www.24sata.hr/news/antonio-guterres-proglasite-klimatsko-izvanredno-stanje-733826

https://www.reuters.com/article/us-britain-autos-idUSKBN27U0D8

https://www.forbes.com/sites/davidrvetter/2020/11/18/britain-will-ban-gasoline-cars-in-2030-why-are-experts-not-impressed/?sh=8d5e83b36e40

https://theconversation.com/uk-becomes-first-country-to-declare-a-climate-emergency-116428

https://www.theguardian.com/business/2020/aug/12/national-grid-fires-up-coal-power-station-for-first-time-in-55-days

https://www.argusmedia.com/en/news/2118063-uk-wood-pellet-imports-hit-record-april-high

https://www.upi.com/Defense-News/2020/12/14/British-military-looking-to-move-aircraft-to-sustainable-fuel-sources/5341607977557/

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/restrikcije-i-lockdowni-doveli-glad-i-u-britaniju-javnost-sokirala-vijest-da-unicef-hrani-djecu-15016122

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.