TE Datteln 4

Jutros rano buđenje. Vrlo rano; u četiri i kvarat. Drma, drma, ali nije plovak, kao u pjesmi Rokera s Moravu, nego opet potres. Čovjek se stvarno može naviknuti na svašta. Valjda je to tajna preživljavanja. Sad pripremljeni članak.

Vidim da se buraz sjetio da opet malo virne na sajt, pa sam odlučio da tema bude u skladu s njegovim boravištem. Dakle, Njemačka je svjetski poznata po ozbiljnosti shvaćanja klimatskih promjena ili klimatske krize, kako je često zovu zbog dramatičnosti izraza. U tom smislu poduzimaju razne mjere smanjivanja ispuštanja CO2 , odnosno „dekarbonizacije“ energetike, industrije i prometa. Ima tu problema, a i mijenjanja odluka. Prvo promet. Prije 11 godina njemačka vlada je krenula u kampanju promoviranja e-auta s ciljem da ih do ove godine na cestama bude jedan milijun. Budući da su Nijemci ekološki osviješteni, njihova vlada je računala da će kupovati e-aute bez pomoći države. Pokazalo se da je ljudima važniji pogled u vlastiti džep nego u čišći zrak. Nakon pet godina slabih rezultata, država je odlučila dodati 4 000 € za kupnju e-auta kako bi podigla ekološku svijest svojih građana. Takvo mito trebalo je prestati ove godine, ali opet nije postignut dovoljan broj novokupljenih električnih igračaka. Ništa, ima Baja para, pa su krajem prošle godine podigli ulog na 6 000 €. Kao što se vidi na slici, broj e-auta raste prilično zadnjih godina, ali sve je to ipak samo kap u moru na ukupno preko 47 milijuna automobila koji voze njemačkim cestama. Da pojasnim; ako se odlučite kupiti „jeftiniji“ e-auto (do 60 000 €), dobit ćete 6 000 € od države. Za toliko novca prosječan Balkanac kupi dva dobra automobila.

novoregistrirani automobili u Njemačkoj po godinama, plavo-hibridni, zeleno – e-auti

„Made in Germany“ je oznaka poznata širom svijeta, a za svaku proizvodnju treba energija. Razne njemačke vlade su, pod pritiskom javnosti, obećale „energetski zaokret“, odn. postupni prestanak rada svih nuklearnih i elektrana na ugljen. Da to neće ići tako lako upozorio je H.W. Sinn još 2013. (ovdje), a postoji i najnoviji dokaz. U Njemačkoj je prije deset dana puštena u pogon nova termoelektrana na ugljen Datteln 4. Dugo su aktivisti pokušavali spriječiti njenu izgradnju i rad, ali su se i umorili tako da je na zadnjim protestima bilo ukupno njih oko pet stotina.

protest protiv termoelektrane Datteln 4,
Foto: Jörg Farys/dieprojektoren

Zanimljiva fraza „Klimakiller“ na slici. Pola riječi njemački, pola engleski. O smislu  bi se dalo razglabati. Jesu li ovi zaista sigurni da bi radije bili bez struje, posla, hrane, grijanja i još mnogo čega kako ne bi ubili klimu? I kako se to klima ubija? Koji je to rascijep u razmišljanju koji, s jedne strane, voajerski bespomoćno promatra svijet i ne uzima lopatu u ruke, a s druge sebe proglašava vrhunskim bićem koje upravlja planetom?

Znate li kako se zove Rodinova skulptura na slici?

Rodin, Katedrala

Budući da su obje ruke desne, značenja može biti mnogo, a ja definitivno nisam „kunsthistoriker“ pa samo kratko podsjećam da su ljudske ruke sposobne za rad, umjetnost i ljubav, iako u razvijenom svijetu izgleda kao da im je prva namjena dizanje na neki pozdrav ili klikanje selfija.

Vratimo se temi. Nova termoelektrana je tri puta jača od našeg Plomina, a povodom njenog puštanja u rad je nastala sljedeća karikatura.

Klimatska kancelarka, Kohle=ugljen, copyright: sfv/Mester

I tako su njemački političari izgubili vjerodostojnost na temi koju su sami isprovocirali vlastitim klimatskim alarmizmom. Prvo su godinama dizali tlak ljudima i objašnjavali kako dolazi kraj svijeta zbog klimatskih promjena, a onda kad su im ljudi povjerovali, nisu bili u stanju isporučiti traženu robu.

Naravoučenije: Ne vjeruj političarima pa makar bili „Made in Germany“.

izvori:

https://abcnews.go.com/Business/german-government-million-electric-cars-2020/story?id=8364933

https://www.theguardian.com/world/2019/jan/26/germany-agrees-to-end-reliance-on-coal-stations-by-2038

https://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_power_in_Germany

https://en.wikipedia.org/wiki/Plug-in_electric_vehicles_in_Germany

https://electrek.co/2019/11/05/germany-increases-ev-incentives-electric-cars-cheap/ https://www1.wdr.de/nachrichten/datteln-vier-ans-netz-100.html

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.