Kućne ljestve i Medvednica

Neki dan sam kupio kućne ljestve s dva gazišta. Skinem najlon, kad unutra lijepo zapakirano uputstvo. Na prednjoj strani i upozorenje s dva uskličnika. Prvo me obavještavaju da ga moram pažljivo pročitati prije upotrebe i onda još da uputstvo moram sačuvati za kasnije (ako zaboravim neka od pravila). Tako se to radi u EU, brale. Ne daj Bože da susjedu posudiš ljestve, a da prije pred tobom nije pročitao uputstvo i potpisao ti da će se pridržavati svih pravila. A i zašto bi mu posudio, nek’ si sam kupi.

U uputstvu postoje 32 stavke različitih upozorenja i pravila, a najbolje mi je ono da ih treba postaviti na noge, a ne na gazišta. Petnaest jezika po tri stranice, ukupno 45 stranica. Usporedbe radi, Einstein je svoju E=mc2 formulu objavio u članku napisanom na dvije stranice. Nije mi jasno kako se oni silni europarlamentarci nisu sjetili da zabrane štampanje višejezičnih uputstava. Papir se, uglavnom, proizvodi od drveta, pa mi ne izgleda razumno posjeći šumu kako bih se na 15 ili više jezika mogao informirati o penjanju na dvije stepenice. Ne znam da li zbog papira ili nečeg drugog, ali Medvednica (planina sjeverno od Zagreba) izgleda sve jadnije. Hoće li jednog dana u parku prirode niknuti bogataške vile, kako tvrdi Zeleni odred, ili je samo u pitanju želja države da na svaki način namakne što više novca nije ni važno. Šume ima sve manje, a goleti sve više.

fotografija: Zeleni odred

Moguće je da su šumari odlučili zaboraviti ono što su učili i povjerovali raznim „stručnjacima“ koji tvrde da je drvo obnovljivi izvor energije. Danas posječeš – sutra izraste novo. Kao Stari most u Mostaru.

izvor:

https://www.index.hr/vijesti/clanak/pogledajte-zastrasujuce-fotografije-ogoljene-medvednice/2070896.aspx

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.