Richard Lindzen

Nisam još ugasio centralno grijanje. Ne’š ti globalnog zagrijavanja.

Evo jednog značajnog meteorologa.  Studirao je na Harvardu, a s 24 godine i doktorirao. Od 1983. do umirovljenja 2013. je bio predavač na katedri za meteorologiju na MIT-u (Massachusetts Institute of Technology), jednoj od najprestižnijih institucija iz područja prirodnih znanosti, s kojom je povezan rad 33 nobelovca za fiziku.

Polako dolazimo do zanimljivijih dijelova. Lindzen je bio jedan od vodećih autora trećeg IPCC-ovog izvještaja o klimatskim promjenama. Vjerojatno je bio među onima koji su „prošvercali“ onu poštenu izjavu o tome da se klima, zbog toga što je kaotičan sustav, ne može dugoročno predviđati. U kasnijim IPCC izvještajima nema ni Lindzena ni takve izjave, jer je stvar stavljena pod kontrolu (političku).

Kako ne postoji kratko i jednostavno objašnjenje gornje slike tako ne postoji ni kratak način da se u glavnim crtama objasni funkcioniranje Zemljinog klimatskog sustava. Za one kojima će to biti dosadno, preporuka: otiđite odmah do Lindzenovih citata koji su pri kraju članka. Za ostale, evo kako Lindzen objašnjava klimatski sustav, s tim da sam i tu njegovu kratku verziju skratio na pola.

Sustav se sastoji od dva turbulentna fluida (atmosfera i oceani) koji su u međudjelovanju gibanja i razmjenjuju toplinu. Za razliku od laminarnog, turbulentna cirkulacija je nepravilna (kao voda koja vrije u posudi) i može se ograničeno prognozirati. Ovi fluidi (zrak i voda) su na planetu koji Sunce nepravilno grije. Nejednoliki utjecaj Sunca stvara gibanja u atmosferi, a u manjoj mjeri i oceanima. Pokretači oceanskih kretanja su složeniji i uključuju utjecaj vjetra, kao i silazne struje hladnije slane vode. Oceanske struje i cirkulacije funkcioniraju na skalama od godišnjih do milenijskih i prenose toplinu prema površini i od nje. Ta razmjena topline znači da na površini nikada ne postoji potpuna ravnoteža između sunčevog zračenja i zračenja Zemlje u svemir. Tako površinska temperatura uvijek varira budući da se toplina pohranjuje u i otpušta iz oceana. Atmosferska gibanja su pod utjecajem vrlo nepravilne površine Zemlje. Kako zrak prelazi preko planinskih lanaca, tako se deformira njegovo strujanje, koje značajno utječe na regionalnu klimu, a valovi koji se pritom stvaraju imaju i znatno širi utjecaj. Kompjuterske simulacije klime nedostatne su za opisivanje ovih efekata. Sad još treba dodati vodu u sva tri agregatna stanja (tekuće, kruto i plinovito), koja je najznačajniji staklenički plin i ogromne količine topline koje se izmjenjuju prelaskom iz jednog u drugo agregatno stanje. I tako dalje.

Kad ovako čitam njegovo jednostavno objašnjenje i pokušavam shvatiti barem dio procesa koji se stalno odvijaju, zavrti mi se u glavi od silnih nepoznanica i njihove međusobne povezanosti. Još tome dodate malo Lorenzovih kaotičnih „leptira“ i Talebovih “crnih labuda” i eto nečega što bi htjeli prognozirati.

Richard Lindzen

Evo i obećanih citata Richarda Lindzena:

Globalno zagrijavanje, klimatske promjene, sve te stvari su ostvarenje sna za političare. Prilike za oporezivanje, kontrolu i kronični kapitalizam su nevjerojatne…

Nevjerojatna pretpostavka poduprta lažnim dokazima i neprestano ponavljana… se koristi za preokret industrijske civilizacije

(Samo kratko da ubacim jednu rečenicu Jozefa G.; „Nije nemoguće dokazati, dovoljnim ponavljanjem i psihološkim razumijevanjem ljudi, da je kvadrat u stvari krug)

Ukratko, imamo novu paradigmu u kojoj su simulacije i programi zamijenili teoriju i mjerenje, pri čemu vlast uvelike određuje prirodu znanstvene aktivnosti…

Kontrolirati ugljik je san svakog birokrata. Ako kontroliraš ugljik – kontroliraš život.

napuštena vjetroelektrana na Havajima

Budući povjesničari u stoljećima koja dolaze će se čuditi kako je potpuno pogrešna logika, skrivena lukavom i neumornom propagandom, omogućila koaliciji moćnih posebnih interesa uvjeriti skoro svakoga da je CO2 potekao od ljudske industrije opasan otrov koji uništava planet.Ovo će biti zapamćeno kao najveća obmana u povijesti svijeta; da je CO2 – koji znači život za biljke, svojevremeno bio smatran smrtonosnim otrovom.

Ono što ćemo ostaviti unucima su…krajolici uništeni zahrđalim vjetroelektranama i raspadnutim solarnim panelima.

I dok razmišljate o temi, grickajte pržene cvrčke prelivene čokoladom, hranu budućnosti.

izvori:

https://www.azquotes.com/author/30824-Richard_Lindzen

https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Lindzen

https://www.goodreads.com/author/quotes/281832.Joseph_Goebbels

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.