Virus i duhan

Otišao jutros internetom na Yahoo-ovu stranicu da pogledam ima li pošte. Nema novih poruka, ali zato ima članak o pušačima i kovidu. Grčki doktor, kardioolog i specijalist za štetnost duhana Farsalinos je analizirao slučajeve zaraženih ljudi. Vjerojatno se nadao da su pušači češći bolesnici od onih drugih. Pušenje je univerzalno zlo i treba ga iskorijeniti. Samo da pogledam na kutiju cigareta. Evo, lijepo piše: “Duhanski dim sadrži više od 70 tvari koje uzrokuju rak.“ Uputstvo je obavezno prema Zakonu. Nije mi jasno zašto piše „više od 70“. Mislim, ako već piše u Zakonu (Zakoni se uvijek pišu velikim slovom, nema tu šale) onda je to čvrsto ustanovljeno. Zašto ne napišu na primjer, 73 ili 77 ili bilo koji cijeli broj između 70 i 80, nego ovako ofrlje. A i o onom „uzrokuje“ bi se dalo razglabati, ali ne danas. Dubrovački zavod za javno zdravstvo ima zgodnu sliku o posljedicama pušenja.

Jako zgodno. Lubanje su inače već godinama u trendu. Mnogo ljudi, od beba do staraca, nose razne tekstilne tvorevine s ucrtanim lubanjama.

Nađe se među lubanjama i ona za CO2 (potpuno neopravdano). Sve su to nekakvi „memento mori“ detalji, pa ako nekog uhvati panika – odmah u prvi dućan; potrošiti dok možeš.

Ajmo vidjet’ što je ustanovio doktor Farsalinos. Četvrtina Francuza puši, a bolnički se liječi samo njih 5.3 posto. Procjenjuje se da Kinezi popuše oko trećine ukupno proizvedenih cigareta na svijetu. I kod njih je postotak hospitaliziranih (onih koji su završili u bolnici) pušača značajno manji nego nepušača. Slično je u New Yorku. Ne zna se zašto, ali je tako. Savjet na kraju: pričekajte bolja vremena za prestanak pušenja, jer sad to stvarno nije pametno. Ili kako je to narod davno rekao – svako zlo za neko dobro.

izvori:

https://www.yahoo.com/news/scientists-perplexed-low-rate-coronavirus-170200046.html https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/full/2017_05_45_1047.html

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.