Davos 2020

Sastanak u Davosu u brojkama: 2 817 sudionika iz 117 zemalja. Elitno društvo i elitne cijene. U koje god novine pogledaš najviše se vide dva lica: Donald Trump i Greta Thunberg. U to društvo stavio sam i kratak komentar o Melati Wijsen.

Prvo je zanimljivo kako mediji daju približan značaj švedskoj djevojci koja je najpoznatija po tome što joj se petkom ne ide u školu i predsjedniku jedne od najmoćnijih država svijeta. Prikaz ide u smjeru David protiv Golijata, jer Trump je pokvareni političar, a Greta iskrena djevojka. Da vidimo što su njih dvoje rekli. Donald Trump je tipičan predstavnik kapitalizma starog kova. Prvo je nadugačko nahvalio rezultate svoje vlade i, kao svaki dobar trgovac, pozvao sve da investiraju u SAD. Nezaposlenost je pala na 3.5%, a SAD ponovno postaje velesila. Rekao je da svijet ima razloga za nadu, optimizam i akciju. Što se klime tiče, treba se riješiti proroka sudnjeg dana i njihovih apokaliptičnih predviđanja.  „Oni žele da mi propadnemo, ali im to nećemo dopustiti. Ovi alarmisti uvijek hoće isto – apsolutnu vlast kako bi kontrolirali sve aspekte naših života.“ SAD su najveći svjetski proizvođač nafte i plina. I tako pola sata.

Greta Thunberg ima problema s vatrogascima. Već dvije godine joj gori kuća i nitko ništa ne poduzima. Uglavnom, nekoliko standardnih fraza o zagrijavanju do 1.5 oC i tome da traži od banaka da odmah prestanu financirati projekte vezane uz fosilna goriva. Izgleda da je banke slušaju jer inače češki predsjednik Zeman (ovdje) ne bi o tome govorio. Postoje dvije zanimljivosti. Prva je fraza koju je izrekla: „rewilding nature“. Doslovno prevedeno to znači ponovno „podivljati“ prirodu, odn. vratiti prirodu u prvobitno stanje, prije pojave čovjeka. Usput bi to značilo i uništiti ljudsku civilizaciju i poubijati sve ljude, jer drugog načina nema. Druga zanimljivost je vezana uz njen razgovor s poljskim rudarima. Kaže Greta da rudari, koji su izgubili posao jer je rudnik zatvoren, razumiju ovo s klimatskim promjenama, a samo političari ne. Možda su sretni što su ostali bez posla. Čudni ti Poljaci. Tko normalan želi izgubiti posao? Rudarska plaća u Poljskoj je oko 1 500 €, minimalna plaća koju mogu dobijati nekoliko mjeseci nakon što su dobili otkaz oko 500€, a socijalna pomoć 150€ mjesečno.

Greta:”Naša kuća gori” – Koja kuća?

Melati Wijsen (19) je ekološka aktivistica koja s roditeljima poduzetnicima živi na Baliju. Odgodila je studiranje jer je jako angažirana na projektu zabrane upotrebe plastičnih vrećica i slamki. U Davos je putovala 26 sati (jadna) sa svojim mladićem. Ne, nije išla pješke nego je Bali (Indonezija) jako daleko od Davosa u Švicarskoj. Kaže:“ Na žalost, neki političari su neznalice i ne žele pogledati situaciji u oči.“ I majka je prestala raditi kako bi joj se pridružila u projektu vrećica.

Vila na Baliju

Sve ima svoje lice i naličje. Jasno mi je zašto Melati želi čiste plaže i ostatak svog dijela Balija, ali nije morala putovati i boraviti u Davosu zbog toga. Evo malo seoskog dijela tog istog otočja.

Ovo desno im je cisterna za pitku vodu za ljude i stoku.

I sad bi čovjek mogao nadugačko i naširoko pisati o tome kako ima važnijih problema od plastičnih vrećica i kako nije problem u vrećicama nego u ljudima koji ih bacaju i kako samo bogati klinci imaju vremena i novca da se bave takvim problemima.

Jasno je da Trump ne razmišlja o radnicima, nego o svom profitu, ali to rade i ovi koji se prave drugačiji („zeleniji“). Jedina razlika je u tome što u Trumpovom kapitalizmu napreduju svi (ne jednakim tempom), dok je „zeleni raj” predviđen samo za malobrojne, a većinu gura u mrak. Ima jedan ViB-ov aforizam o političarima u socijalizmu (po sjećanju).

U šumi vila

U vili garaža

U garaži Mercedes

U Mercedesu čovjek

U čovjeku srce

U srcu ljubav za radničku klasu.

izvori:

https://www.bbc.com/news/business-51190449

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.