Još jedan heretik

Taman sam sinoć objavio prijevod deklaracije o klimi i spomenuo heretike, kad me jutros dočekao članak u Jutarnjem o Božićnom govoru češkog predsjednka Miloša Zemana. U podnaslovu citat iz Zemanovog govora:“Ovo postaje nova religija – dopustite mi da budem heretik!’ (odnosi se na klimatske promjene)

Ovaj Zeman kao da čita moj blog. S druge strane, tko će mi vjerovati da ne znam češki i ne gledam božićna obraćanja nijednog predsjednika države, kako god se država zvala. Slučajnost, ali zgodna.

Od tri izvora koja sam pronašao, najmarljiviji je bio dopisnik kineske agencije Xinhua. Po njemu, naglasak Zemanovog govora je bio na sporosti: sudstva, izgradnje stanova i infrastrukturnih objekata. Citirao je sudske slučajeve koji traju od 10 do 20 godina (zvuči poznato?).  Što se tiče klime, rekao je da nije siguran da je odlučujući faktor zagrijavanja planeta ljudska aktivnost. EU ne bi trebala biti ekološki muzej na otvorenom s nižim standardom življenja zbog mjera zaštite klime. Dodao je da ne bi želio da „zeleno“ bankarstvo favorizira (čitaj: financira) „zelene“ projekte više od onih ekonomski opravdanih.

Prva reakcija Jiri Kozeluha iz „Prijatelja Zemlje“ je bila tipična za vjerskog neznalicu : „Znanstvenici su dokazali dominantan utjecaj ljudske vrste mjerenjima i izračunima.“ Inače, „Prijatelji Zemlje“ (Friends of the Earth) su međunarodna organizacija koja postoji u 70 zemalja svijeta i imaju 1.5 mil. pobornika. Dobro je da ih nema više, ali i ovaj 1.5 mil. netko financira.

Na kraju, drago mi je da ima i političara koji imaju svoju glavu na ramenima.

izvori:

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ceski-predsjednik-ostro-popljuvao-borce-protiv-klimatskih-promjena-ovo-postaje-nova-religija-dopustite-mi-da-budem-heretik/9793570/

http://www.xinhuanet.com/english/2019-12/27/c_138660082.htm

https://www.zdf.de/nachrichten/heute/tschechischer-praesident-zeman-kritisiert-klima–religion-100.html

https://www.expats.cz/en/prague/czech/Environmental/friendsoftheearthczechrepublichnutiduha

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.