Četiri jahača

Opet neki konjički naslov (meni je magarac puno simpatičnija životinja – i bliža). Svi moji prijatelji i poznanici kao glavni motiv paničnih stavova IPCC-a navode novac. Ima tu dosta istine, ali zašto ova propovijedana budućnost ima toliko uspjeha da čak i meteorolozi viču: „Zaustavimo klimatske promjene!“ Čega se boje i zašto? Sama vijest da su modeli za budućnost počeli prognozirati zatopljenje nije po sebi bila dovoljna za paniku. Moralo se posegnuti za dublje usađenim strahovima koji već dugo postoje. Da vidimo što je na meniju katastrofičara zaogrnutih u ruho znanosti.

Jedna mala digresija. Medicina i prognoza vremena nisu znanosti (koliko god se trudile to biti) nego vještine. Sasvim je svejedno na koji način netko nekoga izliječi – glavno da je čovjek zdrav. Jednako tako je svejedno da li se do točne prognoze dolazi gatanjem, tarotom ili upotrebom modela. Ako se prognoza obistinila – metoda je uspješna.

Natrag na glavnu temu. Zanimljivo je da su sve prognozirane posljedice loše. Zbog globalnog zatopljenja će doći do svjetske gladi, bit će sve više raznih opasnih bolesti, države će ratovati zbog vode, ljetine ili samo zato da nađu hladovinu (kao da ljudima treba neki jači izgovor za rat) i bit će puno mrtvih zbog svega navedenog. https://www.myclimate.org/information/faq/faq-detail/detail/News/what-are-the-effects-of-climate-change/

https://www.washingtonpost.com/politics/2019/07/11/how-does-climate-change-impact-conflict-world/

Evo prognoze u slici po IPCC-u (i mnogim drugim „znanstvenim“ izvorima).

kuga, glad, rat i smrt (četiri jahača Apokalipse) , David Masson

Razina mora će se dići za nekoliko centimetara ili metara ili stotina metara. (https://www.euractiv.com/section/climate-strategy-2050/news/ipcc-drastically-increases-its-forecasts-for-worlds-rise-in-sea-levels/)

Sljedeća slika prikazuje porast razine mora.

Noina arka

I na kraju prognoza temperature u 21.st.

pakao

Dobro se (tko god to bio) sjetio da se ljudi ne boje onoga što će biti za stotinu godina i da treba uzeti kršćansko-crkveni recept. Mislim da svećenici danas imaju  manje uspjeha u plašenju naroda od pseudo-znanstvenika jednostavno zato što je znanost novija religija koja je sada u modi. Možda je religija novija, ali proizvodi stare provjerene strahove koji se naslanjaju na religijske. A čovjek u panici ne gleda na detalje (čitaj:novac) pogotovo kad mu nude otkup grijeha. Otkup, a ne iskupljenje sam namjerno upotrijebio jer se radi upravo o tome. Plati CO2 porez i vozi dalje. Što bi rekao Ostap Bender: Ideje naše, benzin vaš.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.