Krave. Stvarno?

Ovi klimavi su stvarno pravi majstori isječaka. Dobro, mogu to i ja malo.

Evo jedne slike.

Recimo da ne znam o čemu se radi, ali definitivno je pomalo čudna povorka. Možda neki kult?

Da dodam ostatak.

Sad kad se vidi transparent u pozadini „Zaustavite klimatski zločin“ je ipak jasnije. Nisu to članovi neke čudne sekte nego klimatski aktivisti, svjesni i razumni pojedinci koji u malom prstu imaju Planckov zakon, teoriju kaosa i ostale bitne klimatske stvari.

Dva Williama (Happer i van Wijngaarden) nemaju bijela lica i crvene halje, ali imaju peh što znaju kvantnu mehaniku. Da ponovim njihov rezultat:

Dakle, od jednog stupnja zagrijavanja u posljednjih stotinu godina, uz pretpostavku da svo potječe od stakleničkih plinova, najveći dio otpada na ugljikov dioksid, manje od jedne desetinke stupnja na metan i šest stotinki stupnja na dušikov(I) oksid.

Karikatura Oleg Perčinić

Ovih šest stotinki stupnja u stotinu godina žulja Nizozemce kao zrno graška princezu. Otvorena je sezona lova na domaće životinje, prije svega krave. U Nizozemskoj se dijeli veliki novac za zatvaranje svih vrsta farmi, pod uvjetom da se farmeri za cijeli život odreknu uzgajanja stoke, ne samo u Nizozemskoj nego u cijeloj EU. Situacija podsjeća na pokolj sjevernoameričkih bizona. Vlada SAD-a je 1871. godine htjela otjerati Indijance iz Velike ravnice u rezervate pa je pozvala na ubijanje bizona i dijelila nagrade. Naime, Indijancima je bizon bio osnova prehrane, pa ako ih sve poubijaju morat će otići u rezervate. Tako je dnevno ubijano oko pet tisuća bizona. Kad su Indijanci, zbog nedostatka hrane, bili prisiljeni otići, lov je zaustavljen, a od milijuna životinja preostalo ih je pet stotina. Zamislite za koliko je smanjen ugljični otisak zahvaljujući tom pokolju. Ima još.

Slonovi žive u Africi i Aziji. Bez obzira što ih nitko nije nekad davno brojao, moguće je procijeniti njihov broj. Što dalje u prošlost to je nesigurnost procjene veća. Bez obzira na to, početak pada njihovog broja se podudara s prvim europskim doseljenicima u Afriku (vidi sliku). Možda je slučajnost, ali što je više bilo zapadnih kolonijalista to je brže padao broj živih slonova. Ubiti veličanstvenu životinju tešku pet tona koja postoji oko dva miliona godina zbog dvije kljove…

Lijevo – broj slonova, dolje godine

A zamislite koliko je tek smanjen ugljični otisak izumiranjem Argentinosaura i ostalih dinosaura biljojeda? Argentinosaur je bio dugačak oko 30 metara i težak oko 70 tona. Jedan dinosaur kao stotinu krava.

Zemlja u međuvremenu, kao što znamo, zbog probave biljojeda ili termita nije postala užarena kugla. Ne znamo koliko je u daljoj prošlosti bilo divljih biljojeda koji emitiraju metan, vjerojatno znatno više nego danas. Koristimo i družimo se s kravama, ovcama i kozama zadnjih deset tisuća godina. Pomogle su nam da preživimo, a sad su odjednom postale neprijatelji planeta? Od čega ili koga se sastoji taj planet koji tobož želimo zaštititi? Stvarno, jeste li ikada pomislili što znači predviđeno nizozemsko „zatvaranje“ 3 000 farmi i koliko životinja će biti ubijeno zbog toga? Vjerojatno niste, ali ste možda primijetili akciju na nizozemsku teletinu u trgovini.

To „spašavanje“ planeta do sada je istjeralo iz „kuće“ (da ne kažem ubilo) mnoštvo životinja zbog sječe šuma za pelete, a vjetroturbine ubijaju ptice i šišmiše. Velike površine plodnog tla se koriste za solarne panele ispod kojih raste samo korov.

O pravom problemu čovjekovog razvoja i spašavanja života na planetu, nuklearnom oružju, slabo se protestira. Ipak su krave opasnije. Stvarno?

Karikatura Oleg Perčinić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.