Dva paradajza

Ima jedan bradati vic koji ide ovako. Dva njemačka špijuna u Engleskoj došla u pub pa kaže jedan: Two Martinis, please. Na to će barmen: Dry? A špijun reče: Nicht drei, zwei!

Tako nekako u Velikoj Britaniji kupcima broje paradajze, paprike, glavice salata, krastavce i još poneko voće i povrće. Naime, još dva lanca supermarketa su postavila ograničenja na kupovinu dva ili tri komada, kako ne bi došlo do nestašice. Krivac je, nećete vjerovati, izuzetna hladnoća u Španjolskoj i slično u Maroku, državama iz kojih Velika Britanija uvozi voće i povrće. Maroko je zabranio izvoz povrća kako bi ostalo za njihove stanovnike. S jugom Španjolske je malo drugačija situacija. Vrijeme u siječnju je bilo značajno hladnije od uobičajenog, tako da negrijani staklenici nisu imali šanse postići normalan urod. Grijanih nema dovoljno, a i oni muku muče s naraslim troškovima energije i gnojiva. Proizvodnja je, ukupno, pala za 30 do 40 % i tako Britanci ostadoše bez filane paprike. Nema veze, ionako je vrijeme sarmi, jedino što ih oni ne rade.

Nisam znao da Njemačko ministarstvo vanjskih poslova ima neku vrstu pomoćnice ministra za klimu i Europu. Gospođa se sastala s našima iz Sabora i svi su se složili da treba pojačati suradnju na planu obnovljivih izvora energije. To ‘oće reć’ Nijemci bi postavljali više svojih vjetroelektrana i solara kod nas. Kod njih je priča zastala jer imaju prečih problema kao što je nabava dovoljno ugljena za termoelektrane.

Dvije stvari su zanimljive. Prvo to što uopće imaju nekog za klimu pri ministarstvu vanjskih poslova. Vjerojatno joj je zadaća natjerati manje (poput nas) da ih slijede prema zajedničkoj energetskoj provaliji, a usput da i nešto zarade, tako da mogu kupovati ugljen.

Drugo su gospođini stavovi u intervjuu koji je dala našim novinama. Osim uobičajenih gluposti kako „treba zaustaviti klimatske promjene“, jednako joj je „pametan“ i stav kako ne treba graditi nuklearke jer se ne mogu napraviti dovoljno brzo. Ne znam kako Nijemci, ali prosječno vrijeme izgradnje nuklearke je pet godina, ako se kasni deset, a Kinezi mogu i za dvije godine. Otkud odjednom žurba, ako svi govore o porastu temperature do kraja stoljeća? Ne znam kako im se u tu priču o nepoželjnim fosilnim gorivima uklapa izgradnja pet terminala za ukapljeni prirodni plin, ali znam da se u cijeloj priči uopće ne radi o „zaustavljanju klimatskih promjena“ jer nuklearke ne emitiraju ugljikov dioksid. Insistira se na „obnovljivim“ izvorima. Obnovljivi su valjda zato što ih svakih dvadeset godina treba ponovno graditi.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.