Džabe ste krečili

Proteklih nekoliko dana zablokirao vremenski mjenjač pa ostao u leru. Anticiklona, što znači magla i niski oblaci bez vjetra. I tako cijeli dan. Baš me zanima koliko strujnom sistemu doprinose solari i vjetroturbine. Šta možemo, takvo je vrijeme. Kad bi bar imali dovoljan broj hrčaka da okreću svoje kolute, a možda bi bilo poštenije da kotače s dinamom okreću političari i klima-majstori.

Kad smo već kod životinja, u našoj kući smo imali dvodnevnu krizu. Pobjegla nam papiga, ali smo je zahvaljujući upornosti, obavijestima ljudi, ljestvama i hranom uspjeli nagovoriti da se vrati. Sreća da nije bilo hladnije vrijeme. Osim što s vremena na vrijeme kihne, izgleda da je u redu jer se vratila nezdravim navikama.

Trebalo bi pitati ljude što misle odakle dolazi struja. Pretpostavljam da bi bilo odgovora: pa iz utičnice, jednako kao što neka djeca misle da je mlijeko porijeklom iz tetrapaka.

Malo ozbiljnije. Pisao sam već o tamnim tišinama, vremenskim prilikama kad zasjedne anticiklona, pri čemu nema vjetra, ali zato postoji puno niskih oblaka. Drugim riječima solarni paneli i vjetroturbine daju vrlo malo energije. Njemačka je od 11. do 14.10. imala jednu takvu epizodu, pa je nemalu razliku morala uvoziti (pošto ne znam, ali sigurno nije bilo jeftino). Podsjećam da struja čini samo jednu petinu potrebne energije. Koliko je situacija ozbiljna govori i mišljenje njemačke gospodarske komore da su mogućnosti dalje uštede energije i smanjivanja troškova iscrpljeni. Tako je bavarska pekara Sinzinger morala zatvoriti svih svojih devet pogona. Pa šta, rekli bismo. Poanta je u tome što je ta pekara neprestano radila 430 godina. Radila je i za vrijeme tridesetogodišnjeg rata, Napoleona, svjetskih ratova, pa ipak je trebala „zelena revolucija“ da je zatvori. Čak su i političari shvatili da to ne funkcionira, pa „zeleni“ zazivaju blagu zimu, a Scholz je odlučio da nuklearke predviđene za prestanak rada ostanu raditi barem do proljeća. Ipak, simbol skupe gluposti proteklih desetljeća je površinski kop lignita Garzweiler. Svojevremeno je Njemačka odlučila da neće ugljen, a neće ni nuklearke. Sad se situacija malo uozbiljila, pa se zbog potreba proširenja rudnika za rad termoelektrana skidaju obližnje vjetroturbine. Da parafraziram Radovana (trećeg, a kojeg bi): Ako nema druge, ložit ćemo vrata i parkete.

Površinski kop Garzweiler, fotografija Pixabay

Dobro, kad već štitimo planet više od nas samih da vidimo šta smo postigli. Ekonomist Jeff Currie je malo čačkao po podacima za SAD i ustanovio da je za posljednjih deset godina potrošnja fosilnih goriva pala za jedan posto (s 82 na 81%). Za taj jedan posto je trebalo uložiti 3.8 trilijuna dolara (moguće je da se radi o milijardama, jer oznaka trilijun nije jednoznačna). Potpuno svejedno jer se radi o nezamislivo velikoj brojci.

Ajd još jedan primjer. Prije dvije godine Kaliforniju su zahvatili šumski požari pri čemu je izgorjelo 2 miilijuna hektara šume. Izgorjela šuma je u atmosferu ispustila dvostruko više CO2 nego što je država u posljednjih 16 godina različitim mjerama uspjela smanjiti njegove emisije. O uzrocima se da raspravljati. Najjednostavniji je klimatske promjene (koje je uzrokovao čovjek jer se inače klima tobož nikad u prošlosti nije mijenjala). Ipak tu ima još. Kalifornija je proteklih desetljeća značajno smanjila sječu šume i ostavila mnoga „zaštićena“ područja potpuno prirodnim. To istovremeno znači da se suha stabla nisu rezala ni odvozila, prosjeci nisu radili, niti šume čistile. Sve je to prirodno, ali isto tako je prirodno da svaka ljetna munja može napraviti šumski požar i još dodamo malo pokvarenih električnih vodova i vjetroturbina i to je to. „Prirodno“ znači samo lijeno. Prisjetimo se koliko rada i vremena treba za jedan engleski tip vrta, koji na kraju izgleda potpuno prirodno.

Kraljevski botanički vrt, Edinburgh

izvori:

https://www.scientificamerican.com/article/californias-2020-wildfires-negated-years-of-emission-cuts/

2 misli o “Džabe ste krečili

  1. Hvala na članku,Pišite još, nema toliko o klimatskim promjenama na hr jeziku, pogotovo ne kritike na postojeći sustav….Mi imamo u Istri Plomin…da li znate ako se predviđa nešto s njom?PozzMarinela

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.