Žarkova meteorološka poezija

Prijatelj Žarko (najbolji meteorolog među pjesnicima i najbolji pjesnik među meteorolozima) me često iznenadi svojim kutom gledanja na neki problem. Nemam taj haiku nerv  u kojem malo piše, ali se ima o čemu razmisliti. Evo opet malo njega i malo mene.

Noju nad nojevima

 Ne prozivaj CO2

I više nikoga

Židovom

Među spojevima

Žarko Malić      Zgb, 16.2.2017.

Ana Frank je bila židovska djevojčica  koja se, zajedno s obitelji, dvije godine u Amsterdamu skrivala od nacista. Pronađena je 1944.g. i odvedena u logor, gdje je umrla ili ubijena 1945.g. Imala je petnaest godina. Najpoznatija je po svom dnevniku. Zanimljiv članak s povodom izložbe o Ani Frank u Šibeniku objavljen je na šibenskom TRIS portalu (vidi izvor dolje). Izložba je izbačena drugog dana prikazivanja, zbog toga što su partizani prikazani previše pozitivno (a ustaše valjda prenegativno?). Naime, ravnatelj škole je mislio da će izložba biti posvećena samo Ani, a ne i fašizmu općenito (pa i domaćem). Pretpostavljam (nadam se) da je većinu učenika koji su izložbu vidjeli ganula Anina sudbina. Ali, to je škola, a ne život (a to su dvije potpuno odvojene stvari). Tako slično znaju (ili bi trebali) da je CO2 neophodan za život u procesu fotosinteze. I to je samo školsko gradivo, jer su u životu neprestano bombardirani „činjenicama“ kako je CO2 loš jer pregrijava planet. Većina vjeruje jer se ne može othrvati vladajućoj kolektivnoj malograđanskoj svijesti. Što bi Krleža rekao: “U gomili smrdi, ali je toplo.“  Ova Krležina vrijedi i za većinu klimatskih „stručnjaka“ koji, svako malo, spomenu čuveni konsensus oko uzroka klimatskih promjena (ljudski CO2). Što nas je više i što jače vičemo, to smo više u pravu.

Fotografija Ane Frank s tekstom: ” Ovo je fotografija kako bih uvijek željela izgledati. Onda bih možda imala šansu otići u Holywood.“

Mi ubijamo

Priroda ne umire

Priroda ne ubija

Mi umiremo

                    Zgb, 12.9.2019.

SAD je u Vijetnamu ispustio različite otrove, što za ljude, što za biljke. Na slikama dolje je šuma mangrova prije i poslije trovanja. Osim na Vijetnamce, otrovi su djelovali i na američke vojnike, a otrova se još uvijek nađe u ribama i peradi, nakon 40 godina. Kako područje danas izgleda vidi se na trećoj slici.

Erupcija vulkana Pinatubo na otoku Luzonu (Filipini) 1991.g. bila je druga najveća u 20.st.. Srednja globalna temperatura se za razdoblje 1991.-1993. spustila za 0.5 oC.

Pinatubo erupcija 1991.
Pinatubo krater 2016.
Napušteni dvorac Buchanan u Škotskoj

Svašta priroda može ako joj se da šansa (sunce, voda i CO2). Savladat će ona i Crvenu šumu u Černobilu, ali tu oporavak ipak neće kratko trajati. Ono što čovjek može izmisliti za uništavanje (nenamjerno u ovom slučaju) čak i priroda sporo može popraviti. A o svim svjetskim Anama…

izvori:

http://tris.com.hr/oznake/anna-frank/ pa onda apstraktni antifašizam

https://en.wikipedia.org/wiki/Agent_Orange#Ecological_impact

https://en.wikipedia.org/wiki/Anne_Frank

https://www.smithsonianmag.com/science-nature/forests-around-chernobyl-arent-decaying-properly-180950075/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.