Al’ Gore ne može

Natjerao sam se pogledati dokumentarni film gore spomenutog nobelovca (An Inconvenient Sequel: Truth to Power). Nema smisla prepričavati, a ni gledati. Dva detalja. Bio tajfun na Filipinima (vidite kako loše djeluje globalno zagrijavanje). Godišnje Filipine pogodi 20 tropskih ciklona, od toga 10 tajfuna, a pola razarujućih – kaže Wikipedia. Reći da je na Filipinima tajfun je slično tvrdnji da u Sahari često vlada suša. Jedan drugi detalj kojim se Al’ Gore-ne-može pohvalio je zanimljiviji. Dobili mali Sieraleonjani leptope na solarni pogon.

Ne mogu ih koristiti kad padne mrak, ali ipak – bolje išta nego ništa.

Sierra Leone je na 219. mjestu na svijetu po BDP-u po čovjeku (od 228 zemalja). Lako za internet kojeg nešto i nema. Prema Energypediji 10% u gradovima i 2% seoskog stanovništva ima pristup električnoj energiji. Prije 10 godina je napravljena prva prava hidroelektrana (50 MW, 2009. g.). Stanovništvo pretežno živi od poljoprivrede, mislim doslovno živi jer ne proizvodi za tržište nego vlastitu prehranu. Poprilično su dužni, a na 100 000 stanovnika imaju tri liječnika.

Englezi, čija je S. Leone bila kolonija, osjećaju veliku odgovornost za svoje bivše, pa su dogovorili plan „energetske revolucije“. Dušebrižnika koliko hoćeš (vidi izvor 1). To u praksi izgleda ovako.

Firma koja ovo nudi nije bitna jer su sve slične. Kao što se vidi, naglasak je na „decentraliziranoj obnovljivoj energiji“. U paketu su 50 W solarni panel, 6.7 Ah akumulatorić, satelitska antena, nekoliko LED žaruljica, TV i radio – cijena oko 900 €. Što nije u redu s ovom slikom (koja je u stvari reklama za firmu)? Vidi se vrlo dobro u pozadini. Većina sijeraleonjana živi u takvim nastambama. Budući da skoro nitko nema struju kuha se na drva, ugljen i sušeni životinjski izmet. Dimnjaka najčešće nema. Svjetska zdravstvena organizacija kaže da tri milijarde ljudi tako priprema hranu i da su posljedice 3.8 milijuna smrtnih slučajeva godišnje od raznih bolesti povezanih s ovim nezdravim načinom. U glavnom gradu je srednja godišnja temperatura preko 27 oC, pa nije jednostavno bez frižidera čuvati hranu. Meso i tako ne jedu često, a nije ni zdravo. Zanima me kako rade automehaničari, zubari ili bilo tko i bilo što. A kad padne noć? Afrika – tamni kontinent.

NASA/NOAA kompozit satelitskih slika 2017.

Ima siromašnih zemalja koje nemaju skoro ničeg vrijednog, ali S. Leone ima značajna nalazišta boksita, željezne rude, titana, zlata i dijamanata, a izvoze i ribu, kokos i kakao. Dijamanti se vade od 1930.-tih godina, a najveći je izvađen 1972.g. od 970 karata (skoro 200 grama). 90 (godina vađenja dijamanata) = 10 (% struje).

Da li treba nešto posebno objasniti? Situacija me podsjeća na dolazak Europljana u razne nepoznate krajeve i mijenjanje šarenih stakalaca za zlato i druge sitnice.

Dabogda imao pa nemao (židovska kletva)

I mi se možemo pohvaliti da imamo „afričku“ struju. Kod nas u Vukšama blizu Kistanja, u Šibensko-kninskoj županiji, 20 km zrakom od hidroelektrane koja je puštena u pogon 1895.g. (prva u Europi), došla „afrička“ struja 2017.g. Afrička zato jer se radi o solarnom pogonu jačine 1 kW. E, ali naši su dobili i agregat i frižider.

izvori:

https://www.powerforall.org/about/partners-and-allies

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/211rank.html#SL

https://energypedia.info/wiki/Sierra_Leone_Energy_Situation

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/household-air-pollution-and-health

https://en.wikipedia.org/wiki/Typhoons_in_the_Philippines

https://sibenski.slobodnadalmacija.hr/vijesti/sibenik/clanak/id/470434/kako-mi-je-sad-kad-je-struja-stigla-to-se-opisati-ne-da

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.