Veliki koraljni greben

Zanimljivo je, ali vjerojatno i prirodno, kako čovjek često svoj životni vijek deklarira apsolutnom vrijednosti u svemiru. Tako su najčešće izjave povodom različitih prirodnih pojava: „Ne pamtim da se ovako nešto dogodilo“ ili „Star sam, ali ovako nešto se nikada nije dogodilo.“ Postoje dvije verzije obrazloženja; prva je slaba memorija govornika, a druga mogućnost da su te prirodne pojave relativno rijetke. Zašto relativno? Zato što se događaju jednom u nekoliko desetaka godina. Sva sreća da je čovjek odavno naučio pisati i mjeriti, pa se takva događanja mogu staviti u realne okvire.

Koralji su vrsta stara nekoliko stotina miliona godina nastala u geološkoj eri Kambrij. U to vrijeme globalna temperatura je bila oko 7 oC viša od današnje, a CO2 u zraku je bilo deset puta više nego danas. U međuvremenu su se izmjenjivala ledena s među-ledenim dobima, a koralji su i dalje tu.

Veliki koraljni greben nadomak Australije je niz koraljnih struktura dugačkih 2 300 kilometara i najveća živa cjelina na svijetu.

Veliki koraljni greben, fotografija Steve Evans

Greben i njegova navodna ugroženost su postali simbol negativnih klimatskih promjena koje je, naravno, uzrokovao čovjek. U mnogim medijima se spominjalo njegovo odumiranje kao gotova činjenica. „Devedeset posto koralja će nestati od toplinskih morskih udara i El Niña uskoro u Australiji, a do 2050. po čitavom svijetu“. Te, olako izrečene, tvrdnje su izgovarali „znanstvenici“ ukrcani u profitabilni „klimatsko-alarmistički“ vlak. Australski znanstvenik dr. Peter Ridd, čovjek koji je cijeli svoj profesionalni život proučavao koraljni greben se nije slagao s takvim kvazistručnim senzacionalizmom i dobio je otkaz, čime je akademska sloboda govora umrla u Australiji.

Prije nekoliko dana objavljen je izvještaj Australskog instituta za oceanografiju o stanju Velikog koraljnog grebena. I gle čuda! Greben nikad zdraviji i veći.

Rekordno visoka pokrivenost koraljnog grebena u postocima, podaci Australskog instituta za oceanografiju, autor grafikona dr. Peter Ridd
dolje – godine, lijevo postotak pokrivenosti

Ridd se sjeća početaka mjerenja stanja grebena i kaže kako se u vremenu nije značajno mijenjala njegova veličina ni ugroženost, ali je zato broj znanstvenika i menađera koji se njime bave otišao u nebo, u čemu je vjerojatno i problem. Ovakve izvještaje ipak skoro nitko ne objavljuje, a alarmistički „stručnjaci“ ponovno upozoravaju da je oporavak koralja „privremen“. Naravno da je privremen. Površina koraljnog grebena se stalno mijenja (kao što se vidi iz grafikona), a kad jednom dođete na vrh – svi putevi vode prema dolje. Nitko ne zna kad, ali sasvim je sigurno da će ponovno biti uspona i padova, što vrijedi za sve forme života.

izvori:

https://en.wikipedia.org/wiki/Coral#Evolution

https://www.facebook.com/DrPeterRidd

https://www.poslovni.hr/svijet/veci-dio-velikoga-koraljnog-grebena-sprzen-do-smrti-i-nece-se-oporaviti-340074

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.