Živio mrak!

Prije nekoliko dana (22.4.) je bio svjetski dan planeta Zemlje. Slavilo se u 193 zemlje na svijetu. Da vidimo kako je to krenulo. Sjećate se miroljubivog antiratnog pokreta šezdesetih godina? Ni ja baš nešto. John McConnell je bio američki mirovni aktivist koji se cijeli život zalagao za opću miroljubivu suradnju, što bi se reklo mir i ljubav, brate, umjesto bombi. Na UNESCO-ovoj konferenciji 1969. godine predložio je da se proljetni ekvinocij (21.3.) posveti miru i životu i ljepoti Zemlje. Ima tu simbolike, proljeće je obično novi početak. Prošlo prvo slavlje 1970., kad senator Nelson predloži 22.4. kao Zemljin dan. Kako to obično biva, političar je jači od mirovnog aktiviste, a i kad bi Ameri slavili nešto vezano za mir na svijetu, kad se već desetljećima širom svijeta bore, ubijaju i ginu za njega. Ne stignu. I tako već pedeset godina. Prvih godina se sadilo drveće i organizirale različite dobrovoljne akcije. Vidi Nixona, kao da je neki naš, kuraži ženu, e jes junačina, nema šta.

I tako je bilo do 2007.g. kad su Australci angažirali  reklamnu agenciju da se dosjeti nečeg novog. Kako su Australci oni koji žive s glavama prema dolje (down under), tako je ideja bila naopačke. Odlučili su na sat vremena ugasiti sva svjetla kako bi sačuvali planet od globalnog zagrijavanja.

Oni koji imaju struju mogu samo na klik ugasiti rasvjetu i umjesto par žarulja upaliti parafinske svijeće. Samo pripazite da vam svijeće, koje skoro uopće kod kuće ne koristite jer imate struju, ne zapale stan. Bacite oko i na auto jer je vani mrak, a lopovi barem znaju u minutu kad mogu neopaženo krasti. Ima puno prednosti tog mračnog sata, ali ih onaj Finac iz Uusikaupunkia kojeg je 2010. na mrtvo pregazio motorist za vrijeme takvog mračnog sata nikad više neće moći iskoristiti. Malo ih je pobrkala pandemija pa su odlučili proslavu održati online, što znači da će im sva računala ili mobiteli biti uključeni. Prosječno računalo troši oko 300 W struje, kao stotinu malih LED žarulja. Zanimljivo kako se nitko nije sjetio, radi štednje energije, proglasiti sat vremena bez kompjutera i mobitela, a o silnim serverima i repetitorima da i ne govorimo.

Blago onoj milijardi ljudi širom svijeta koji nemaju struju. Oni mogu, ne, moraju stalno slaviti. U toj milijardi je i 5 000 građana Hrvatske. Ne mogu zahvaliti dovoljno državi što su stalno u toj prirodnoj ravnoteži i htjeli, ne htjeli brinu o Zemlji. Otkud uopće nekome ideja da se mrakom nešto slavi? Ako već, predlažem da se sat vremena gase svjetla iz protesta što pet tisuća naših sugrađana nema što gasiti. Usput, parafin se proizvodi od nafte.

Ej, momak! Lako je zagrliti Zemlju, zagrli susjeda ako se usudiš

U kasnom srednjem vijeku crkva je napravila odličan biznis s prodajom indulgencija (oprosta grijeha). To mi nekako dođe kao ovo gašenje svjetla. Kupiš svijeće, pijuckaš vino uz kompjuter i vičeš u mikrofon: “Živio mrak!“.

izvori:

https://en.wikipedia.org/wiki/John_McConnell_(peace_activist)

https://www.euronews.com/living/2020/03/28/earth-hour-goes-online-tonight-for-first-time-in-its-history

https://en.wikipedia.org/wiki/Earth_Hour

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/svjetske-metropole-na-sat-vremena-utonule-u-mrak-gradska-rasvjeta-ugasila-se-i-u-gradovima-diljem-hrvatske-s-izuzetkom-zagreba-stradalog-u-potresu/10146343/

https://www.euronews.com/living/2020/03/23/environmental-activism-gets-a-digital-makeover-due-to-coronavirus-lockdown

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.