Eukaliptus, ugljikov dioksid i BDP

Prije neke druge „ozbiljne“ teme, nekoliko pozitivnih primjera. Prvo o eukaliptusu. Vrsta drveta, originalno iz Australije, koja se u vremenu raširila i na druge kontinente. Jedna od zemalja u kojoj eukaliptus dobro uspijeva je i Brazil. Već spomenuta u postu ovdje Raquel Ghini je napravila eksperiment sa sadnicama eukaliptusa. Namjera je bila vidjeti kako će povećane koncentracije CO2 utjecati na rast biljke i napade nametnika. Eukaliptus je drvo koje se koristi za proizvodnju papira, eteričnih ulja, bombona i još koječega.

Eukaliptus

Uzgajane sadnice su bile podijeljene u dvije grupe: jedna je bila u normalnim atmosferskim uvjetima, a druga u povećanoj koncentraciji od 520 do 1147 ppm CO2 (od 30 do 300% više). Na njih su puštene tri vrste nametnika i nakon mjesec dana su analizirani rezultati. Pokazalo se da nametnici manje intenzivno napadaju biljke koje rastu u povećanim koncentracijama CO2. Uz to,  visina biljaka je bila veća 23%, promjer stabljike 26%, a sličan pozitivan pomak dogodio se i s lisnatom površinom. U ovom eksperimentu jasno je pokazano, kao i kod kave, da povećana koncentracija CO2 ima blagotvorno djelovanje na rast biljaka i istovremeno smanjuje napade različitih patogena.

U prošlom postu (Spasimo klimu) sam prikazao grafikon u kojem se vidi kako životni standard ovisi o emisiji CO2, drugim riječima što više CO2 se ispušta to je standard stanovnika viši. Pogledajmo azijske susjede: Sjevernu i Južnu Koreju. Obje zemlje nemaju ni kapi vlastite nafte ili litre prirodnog plina, ali također obje imaju prilično ugljena.  Južna je poznata po izvozu automobila, brodova, računala i mobitela. Sjeverna skoro po ničemu, ali ipak nešto izvozi – tekstil. Da vidimo njihov standard i emisiju CO2.

Emisija CO2 po stanovniku godišnje (kilogrami) i BDP po stanovniku (tisuće US dolara)

Ako želite veći standard svojih građana morate ispuštati više CO2. Tako je Južna Koreja  46. na svijetu po standardu, a Sjeverna 214. od 228 zemalja. Samo za usporedbu, Hrvatska je 81.

Evo kako Sjeverna i Južna izgledaju noću.

Sjeverna i Južna Koreja noću (satelitska snimka – NASA)

Indija i Kina su često kritizirane kao veliki „zagađivači“, odnosno emiteri CO2. Jasna je i normalna njihova želja da bolje žive, obje zemlje su nerazvijenije od Hrvatske.

Već sam pisao o tome kako povećana koncentracija CO2 u zraku pomaže rastu biljaka. Može i čovjek  pripomoći da planet bude zeleniji. Priznajem da sam bio iznenađen rezultatom satelitskih mjerenja koja pokazuju koliko više zelenila ima po pojedinim državama u posljednje vrijeme zbog povećanja površina pod šumom ili usjevima.  

Naslov: Kina i Indija vode u ozelenjivanju ljudskom aktivnošću, dolje države, lijevo postotak povećanja/deset godina

Grafikon govori dovoljno sam za sebe. Da ne bi netko pomislio kako je većim državama lakše postići povećanje, podsjećam da je riječ o postocima. U tom slučaju, što je veća država to je teže, odnosno zahtijeva veća ulaganja. Posebno poštovanje zaslužuje ambiciozni kineski program pošumljavanja pustinjskih područja, o čemu u nekom od budućih postova. Lopatu i sadnice u ruke i na posao.

izvori:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878029615005411

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/

https://earthobservatory.nasa.gov/images/144540/china-and-india-lead-the-way-in-greening

https://www.nature.com/articles/s41893-019-0220-7

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.