Modeli, modeli

Marko Porcije Katon Stariji je bio rimski državnik koji je svaki svoj govor u Senatu završavao rečenicom: „Uostalom, smatram da Kartagu treba razoriti.“ I tako sve dok ga Rimljani nisu poslušali i osvojili Kartagu.

Tako i ja mislim ponavljati rečenicu iz IPCC-ovog izvještaja:

„U istraživanju i modeliranju klime treba znati da se radi o združenom nelinearnom kaotičnom sustavu, te zato dugoročno predviđanje budućih stanja klime nije moguće.“ (IPCC, 2001.)  

Dokle? Dok ljudi ne shvate da se klima ne može dugoročno predvidjeti.

Budući da je zadnji dan 2019. godine evo lagane pričice i pjesme.

Jednom sam, prije dosta godina, imao priliku sjesti u simulator SAAB Gripena. Danas ima puno boljih na raznim sajmovima, ali ono što me fasciniralo je kako mozak od malih pokreta simulatora i kupole s filmom napravi čudo, kao da stvarno upravljaš avionom. I ono najvažnije, srušiš avion, ustaneš, otreseš prašinu (moj mali hommage cijeloj postavi legendarnog Radovana III) i zahvališ domaćinu.

tko se ne bi volio igrati ovakvim modelom (i Pavle Vuisić bi)

Gripen je prvi put poletio 1988., a službeno je u upotrebu pušten osam godina kasnije. Zanimljiv je razlog nesreće koju je imao prilikom leta za vrijeme Festivala vode u Stockholmu 1993. godine. Naime, kod svih modernih aviona stabilnost  leta i pilotove komande prvo obrađuje računalo, a onda ih prenosi avionu (fly-by-wire tehnologija).

U to vrijeme računala nisu bila brza kao danas, a probni pilot je bio malo nervozan, pa je često radio upravljačkom  palicom. Software je bio napravljen tako da  doslovno slijedi pilotove komande (jednu po jednu). Dogodilo se da je pilot uvidio da će avion pasti u kovit (engl. stall) i pokušao se izvući, ali računalo je još uvijek izvršavalo niz starijih naredbi. Pilot se katapultirao, avion je pao u šumu i nitko nije stradao (dolje je link za video). SAAB je nakon toga promijenio software tako da računalo uzima najnoviju pilotovu komandu, a ne da ih izvršava redom. Happy end.

Baš me zanima kad će klima majstori shvatiti da negdje imaju sličan problem.

I za kraj jedna Žarkova prigodna.

Konačno sam prodisao

Život je besmislen

Ako mu ne dajem smisao

1.1.2018. Žarko Malić

Za one koji ne znaju: Panter ispali sjemenje iz kojeg odmah izraste cvijeće.
Jedini smisao puške koji priznajem.

izvori:

https://hr.wikipedia.org/wiki/Marko_Porcije_Katon_Stariji

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.